Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στην αίθουσα του ιστορικού «Πειραϊκού Συνδέσμου» τιμητική εκδήλωση του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου ‘Κλεόβουλος ο Λίνδιος’», στην διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των Δωδεκανήσων ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρίας Νικ. Τσιρπανλής και ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Γερ. Βαρβούνης.
Στην αρχή χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της «Αδελφότητος Σαμίων» κ. Κων. Αγγελής και ο Πρόεδρος της «Εταιρείας Νισυριακών Μελετών» κ. Κωνστ. Χαρτοφύλλης. Μετά τα εισαγωγικά σχόλια του προέδρου του Ιδρύματος ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, και με τον συντονισμό του δημοσιογράφου και γενικού γραμματέα του Ιδρύματος κ. Κ. Πάσχου, για το περί γαμηλίων στρατηγικών και προικοσυμφώνων πρόσφατο ογκώδες πόνημα του κ. Τσιρπανλή μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ενώ για το περί του λαϊκού πολιτισμού των Δωδεκανήσων έργου του κ. Βαρβούνη ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.
Ακολούθησε η απόδοση των τιμητικών διπλωμάτων στους δύο τιμώμενους καθηγητές, το δε δίπλωμα του κ. Τσιρπανλή που δεν μπόρεσε να παραστεί παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.
Στη συνέχεια ο δρ. Λαογραφίας και διδάσκων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Γ. Κούζας παρουσίασε τις βασικές γραμμές του λαογραφικού έργου του κ. Βαρβούνη, όπως αυτές προκύπτουν από τον συλλογικό τόμο «Ο καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης και το έργο του» (Αθήνα 2019, β΄ έκδοση), και ακολούθησε η απονομή του χρυσού μεταλλίου του «Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου», μαζί με το ανάλογο δίπλωμα. Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό ινστιτούτο που έχει ιδρύσει το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μαζί με την «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία» και τον Δήμο Καρπάθου στην Κάρπαθο. Πρόκειται για την ύψιστη τιμή του Ινστιτούτου, η οποία απονέμεται για πρώτη φορά.
Ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Βαρβούνη, και στη συνέχεια μικρή δεξίωση με δωδεκανησιακά προϊόντα και σαμιώτικα κρασιά.