Η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.
Η σχετική πανηγυρική Τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, και ώρα 19.00.
Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από πρόταση-εισήγηση του Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη προς την Κοσμητεία της Σχολής, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από την Κοσμήτορα κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και τα μέλη της Κοσμητείας. Στη συνέχεια, την τελική απόφαση έλαβαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης και τα μέλη της Συγκλήτου ευχαρίστως και ομοφώνως.
Στην αρχή της Τελετής μίλησε με θερμά και επαινετικά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του τιμωμένου η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, αναπληρώνοντας τον Πρύτανη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Ακολούθησαν προσφωνήσεις από την Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη, την Πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Καθηγήτρια κ. Μαρία Τζιάτζη και την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτρια κ. Μαρία Δημάση.
Τη Laudatio, δηλαδή τον έπαινο για τον τιμώμενο Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη εκφώνησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης. Στη συνέχεια, η Κοσμήτωρ της Σχολής κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή ανέγνωσε το Ψήφισμα της Σχολής και τα κείμενα της Αναγόρευσης και του Διπλώματος.
Κατόπιν έγινε η περιένδυση του τιμωμένου καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη από την Αντιπρύτανη κ. Ζωή Γαβριηλίδου, την Κοσμήτορα της Σχολής και τους τρεις Προέδρους των Τμημάτων και η επίδοση των διασήμων και της αναγόρευσης.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Επίτιμος πλέον Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και μίλησε με θέμα : «Νεωτερική Ελληνική Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Το παράδειγμα της αντι-παροιμίας». Η αντι-παροιμία είναι μια γνωστή παροιμία που έχει υποστεί αλλοιώσεις στην μορφή της, για να εξυπηρετήσει σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας, διαφήμισης και προβολής και ο κ. Αλεξιάδης είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε στην Ελλάδα με το θέμα αυτό. Η πρωτότυπη αυτή ομιλία προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και ο ομιλητής απέσπασε τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων.
Στην Τελετή παραβρέθηκε και απηύθυνε εμπνευσμένο χαιρετισμό εκ μέρους του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Καθηγητής κ. Αντώνιος Παναγιώτου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι των αρχών, των Μ.Μ.Ε, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και άλλοι.
Σημειώνουμε εδώ ότι ο τιμηθείς καθηγητής έδωσε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Ράδιο Παρατηρητής της Κομοτηνής, όπου αναφέρθηκε στο έργο του Πανεπιστημίου Θράκης, στην επιστήμη της Λαογραφίας και στο θέμα της ομιλίας του κατά την αναγόρευση.
Η Τιμητική αυτή Εκδήλωση ήταν αντάξια του Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ενός ακούραστου ανθρώπου, με πλούσιο διδακτικό, επιστημονικό και συγγραφικό έργο στη λαογραφική επιστήμη, αλλά και ειδικότερα στην Καρπαθιακή Λαογραφία. Τον συγχαίρουμε θερμά και του ευχόμαστε υγεία, οικογενειακή ευτυχία και κάθε περαιτέρω καταξίωση!
Πριν από την Τελετή της αναγόρευσης, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη και με θέμα : «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας». Εισηγητές με τα αντίστοιχα θέματά τους ήταν οι : Μ. Γ. Βαρβούνης: «Μορφές διαχείρισης του πολιτισμικού αποθέματος στον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό», Κατερίνα Μάρκου, «Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης ως πολιτισμικό και τουριστικό θέλγητρο. Πολιτιστική πολιτική και διαχείριση», Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, «Η συνομιλία της Λαογραφίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη μελέτη του παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος», Θανάσης Β. Κούγκουλος, «Από την ηθογραφία στον αναστοχασμό των τοπικών ταυτοτήτων: Οι Μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων στην πεζογραφία του Χρήστου Χρηστοβασίλη και της Emel Inci», Μ. Γ. Σέργης, «Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Στ’ αμπέλια της Αυτοεθνογραφίας. Αναπαραστάσεις όψεων του «παραδοσιακού» στην «ύστατη ώρα» του (δεκαετία του 1960), σε μια κοινότητα της Λακωνίας», Βασίλης Δαλκαβούκης, «Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία: ορισμένες σκέψεις για μια σύγκλιση στο επίπεδο της μεθόδου» και Βάλια Κράββα, «Ανθρωπολογίζουσα Λαογραφία και λαογραφίζουσα Ανθρωπολογία: η διαπολιτισμική και διεπιστημονική ματιά της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος». Ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση. Ήταν μια πολύ επιτυχής Ημερίδα, που πλαισίωσε με τον καλύτερο τρόπο την Τελετή Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ
τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου