Στο πλαίσιο των μαθημάτων Συγκριτική Λαογραφία (Τμήμα Φιλολογίας) και Συγκριτική Λαογραφία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας), θα προσφερθούν δύο διαλέξεις από τις συναδέλφους Yulia Kutna και Gordana Blagojević. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν μέσω της πλατφόρμας zoom (βλ. σχετικούς συνδέσμους)
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 10.30 π.μ.
Yulia Kutna, αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Τομέα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.
Τίτλος της εισήγησης: Τα παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής. Μια σύντομη επισκόπηση.
Βιογραφικό σημείωμα: Η Yulia Kutna γεννήθηκε το 1979 στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης (1996-2001) και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 2011. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Τομέα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη γλώσσα και την προφορική παράδοση των Ελλήνων της Αζοφικής, στη νεοελληνική διαλεκτολογία, την κειμενογλωσσολογία και την υφολογία. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Τα παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής. Καταγωγή, γλώσσα, αφηγηματικές και υφολογικές δομές, εκδ. Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Αθήνα 2013 και Τα παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής. Τα ρουμέικα παραμύθια, εκδ. Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Αθήνα 2016.
Σχετικός σύνδεσμος
https://zoom.us/j/97260548069?pwd=THB2WUdFNExsSm9WRHV1VUZKajBMZz09
Meeting ID: 972 6054 8069
Passcode: X3NkMx
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 10.00 π.μ.
Gordana Blagojević, ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας (Principal Research Fellow) στο Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Τίτλος της εισήγησης: Το στοιχείο της φωτιάς στις γιορτές των Χριστουγέννων: συγκριτική μελέτη των σερβικών και ελληνικών λαϊκών εθίμων.
Βιογραφικό σημείωμα: Η Gordana Blagojević (Γκόρντανα Μπλαγκόγιεβιτς) εργάζεται ως ερευνήτρια (Principal Research Fellow) στο Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και είναι διδάκτορας Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και διδάκτορας Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει έξι βιβλία και περί τα ογδόντα μελετήματα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εγκυκλοπαίδειες. Βασικά έργα της στα ελληνικά: 1) Σερβική χορευτική παράδοση, Институт Академије СПЦ за уметност и консервацију, књ. 2, Сремски Карловци 2009. 2) Η μουσική μεταρρύθμιση του 1814: μια εμπειρική – αφηγηματολογική προσέγγιση. Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα 2019. 3) Φωτοσκιάσεις στη Βυζαντινή Μουσική. Μικρή εισαγωγή στον κόσμο της ψαλτικής τέχνης. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αθήνα 2020.
Σχετικός σύνδεσμος
https://zoom.us/j/98935783287?pwd=TVZwdmV6ay8xUVZQb3FuUlFyQWg1UT09
Meeting ID: 989 3578 3287
Passcode: z0yn8p
Οι διδάσκοντες
Μαριάνθη Καπλάνογλου – Γιώργος Κούζας