Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Mε αφορμή το ένδυμα. Συνομιλώντας με την Ιωάννα Παπαντωνίου και την Αγγέλα Γιαννακίδου (Nadia Machá – Bizoúmi, Inspired by dress. In conversation with Ioanna Papantoniou and Angeliki Giannakidou) | |δίγλωσσο Ε-book και τυπωμένο, Εκδοτική σειρά: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον, 2. Επιστημονικοί υπεύθυνοι της σειράς: Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου και Γιάννης Ν. Δρίνης, Αθήνα 2023.
Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρει στο κείμενο χαιρετισμού της η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού, Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, "δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο που ήρθε να προστεθεί στη βιβλιογραφία για τις τοπικές φορεσιές και το ένδυμα. Κρατάτε στα χέρια σας το απόσταγμα σοφίας, αγάπης και γνώσης δύο πολύτιμων για τον ελληνικό πολιτισμό ανθρώπων, της Ιωάννας Παπαντωνίου και της Αγγελικής Γιαννακίδου. Με αφετηρίες διαφορετικές, με πορείες διακριτές στον χώρο και τον χρόνο, και με μια φλόγα που παραμένει άσβηστη μέχρι σήμερα, οι δύο αυτές συναρπαστικές γυναίκες ξεδιπλώνουν μέσα από τη συνομιλία τους με τη Νάντια Μαχά-Μπιζούμη πτυχές από τη ζωή και το έργο τους. Οι τοπικές φορεσιές και το ένδυμα γενικότερα, ως φορείς μνήμης και ιστορίας, αλλά και αφετηρία για νέες, σύγχρονες δημιουργίες, συνθέτουν το υπόβαθρο των δύο αυτών συνομιλιών. Στις σελίδες που ακολουθούν συναντάμε επίσης την Αγγελική Χατζημιχάλη, την Καλλιρόη Παρέν, αλλά και την Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, σπουδαίες γυναίκες που με τη ζωή και το έργο τους αποτέλεσαν έμπνευση για τις δύο πρωταγωνίστριες της παρούσας έκδοσης...".
Η συνομιλία που περιλαμβάνεται στο μετά χείρας βιβλίο έγινε με αφορμή την έρευνα των τοπικών ενδυμασιών και των δυνατοτήτων και προοπτικών μουσειακής αξιοποίησής τους από τις δύο κυρίες, όπως επισημαίνει στον Πρόλογο του βιβλίου ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης. "Για μεν την κυρία Παπαντωνίου, σχετίζεται με την σύνδεση των ελληνικών τοπικών παραδοσιακών ενδυμασιών με τις εξελίξεις της μόδας και την προβολή τους στον μουσειακό χώρο, για δε την κυρία Γιαννακίδου συνδέεται με την αξιοποίησή τους στην σύγχρονη πραγματικότητα, και την ένταξή τους στα πλαίσια της γυναικείας επιχειρηματικότητας, κυρίως δια των φορέων «Ρίζα» και «Πλέτενο», τόσο ευρύτερα στο χώρο της Θράκης, όσο και ειδικότερα στην κοινωνία των Πομάκων. Συνεπώς, πρόκειται για ένα βιβλίο σημαντικό, καταστάλαγμα πείρας και εμπειρίας, αλλά και με στέρεες θεωρητικές και μεθοδολογικές βάσεις, τις οποίες εξασφαλίζει η επιστημονική επιμελήτρια και οργανώτρια του εγχειρήματος, δεδομένου ότι η επιστημονική εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα παρόμοιων συνομιλιών εξαρτάται όχι μόνο από την προσωπικότητα όσων μιλούν, αλλά και από την ικανότητα όσων κατευθύνουν και οργανώνουν τη συζήτηση. Το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς είναι αφιερωμένο στην μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και στην προώθηση της επιστημονικής συνομιλίας της Λαογραφίας με την Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία είναι ιδιαιτέρως υπερήφανο για το συγκεκριμένο ερευνητικό εγχείρημα, το οποίο, καθώς φαίνεται στο βιβλίο αυτό, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε από το: